недеља, 12. август 2012.


Dvosmerna komunikacija na društvenim mrežama za modernu i transparnetnu vladu

Prilikom rada na tekstu o lažnim profilima Vlade Srbije , shvatila sam koliko kod nas, iako je to u svetu odavno praksa, još ne postoji svest o važnosti komunikacije vlasti sa građanima putem društvenih mreža. Pri tome se zanemaruje činjenica, da su u ovom slučaju svi dobitnici. Građani, jer mogu brže i lakše i bez posrednika da stupe u kontakt sa predstavnicima vlasti. S druge strane vlast, jer može da ima direktan uvid u probleme građana i da reaguje.
Društvene mreže svakako nisu čarobni štapić  i ne možete da očekujete da vam neki ministar zahvaljujući čestoj komunikaciji na Tviteru postane  najbolji prijatelj ali možete i imate pravo da očekujete da će detektovati vaš problem i krenuti u njegovo rešavanje.
Hrvatski srednjoškolac Fran Kušeta uspeo je da sa 15 godina organizuje prvi protest uz pomoć društvenih mreža i pokrene Hrvatsku. Cilj protesta nije bio rušenje vlade, niti smene ili bilo kakve političke poruke, već da građani pokažu da ipak nisu samo pasivni konzumenti političkih igara, navodi se na na sajtu jedne agencije za odnose sa javnošću iz Hrvatske. Danas sa 19 godina Fran Kušeta je deo online time Vlade Hrvatske.
 To je ujedno bio i jedan od povoda da bude moj sagovornik u tekstu o lažnim profilima Vlade Srbije.  
Odgovori devetnaestogodišnjeg Kušete su zaista bili inspirativni i zato ih ovde u celosti prenosim.  





Koji je cilj delovanja i kakvi su dosadašnji efekti Vlade Hrvatske na Tviteru i ostalim društvenim mrežama?

Želimo biti moderna, otvorena i transparentna Vlada, a dvosmjerna komunikacija s hrvatskim građanima preko društvenih mreža svakako nam u tome pomaže. Pitamo za savjete, kritike i prijedloge, a istovremeno želimo građanima omogućiti da sudjeluju u radu Vlade, uključuju se u javne rasprave, oblikovanje zakona, uredbi i dokumenata.
Rijetka smo Vlada koja ima otvoren Facebook "Zid", a više od 50% ‘tvitova’ zapravo su komunikacija s korisnicima pa se ističemo ne samo prenošenjem odluka, već pojašnjenjima i odgovorima.
Osmomjesečni rad itekako se isplatio i polučio uspjeh - u istraživanju koje je nedavno provela Burson-Marsteller agencija, uvršteni smo među najkomunikativnije vlade u svijetu, čak prvi u Europi.

Koji je tvoj lični motiv da učestvuješ u online timu Vlade Hrvatske?

Izazov je raditi za jednu vladu, mislim da je to, što se tiče političkog komuniciranja putem društvenih mreža tiče, vrhunac. Posao je dinamičan i zanimljiv, stalno se nalazimo u novim i nepredvidivim situacijama kroz koje se mnogo nauči. Malo je onih koji s 19 godina imaju takvu referencu u CV-u.

Da li pratiš nastup ostalih Vlada na internetu tačnije na društvenim mrežama i kako ocenjuješ njihov rad? Da li imate uzore u svom radu?

Izazov je kreativno oblikovati informacije, potaknuti korisnike na interakciju i dobiti od njih jasnu povratnu informaciju pa zato moramo pratiti mnoge zemlje i njihov nastup na internetu. Rijetke Vlade komuniciraju u tolikoj mjeri s korisnicima, ali je jako velik broj istih prisutan na društvenim mrežama i sličnim platformama. S nekim vladama, poput slovenske i crnogorske komuniciramo i preko Twittera, a pratimo i Žwhitehouse, Žnumber10gov, ŽJuliaGillard, Žsweden, Žeucouncilpress...

Kako bi prema tvom mišljenju trebalo da Vlada Srbije komunicira na društvenim mrežama?

Otvoreno i iskreno, prije svega. Dvosmjerna komunikacija velik je potencijal koji svakoj vlasti nude društvene mreže. Kroz pravilnu komunikaciju lakše je provoditi teške i nepopularne mjere, a iste omogućavaju i kvalitetnije reakcije u krizama. Važno je imati mnogo strpljenja i razumijevanja za probleme građana. Ukoliko se dobro osmisli sadržaj, ažurno odgovara na pitanja i sluša što građani misle, oni će sigurno to nagraditi.

Na Tviteru ste zapratili Vladu Srbije. Koliko takva vrsta komunikacije može da odstupa ili da se uklapa sa zvaničnom politikom dve države?

Premijer Milanović čestitao je predsjedniku Vlade Srbije s porukom o nastavku suradnje i razvijanju dobrosusjedskih odnosa. Praćenje na Twitteru logičani je korak u okviru tih poruka. Komunikacija na Twitteru je ležernija i manje opterećena od diplomatskih nota, no ipak uvijek je u grubim granicama službene politike. Koliko znamo Vlada Srbije još uvijek nije potvrdila svoj službeni račun, no veselimo se suradnji i preko Twittera.



Нема коментара:

Постави коментар